In acht afleveringen neemt Laure, een jonge vrouw die is gediagnostiseerd met ME/CVS, POTS en ADHD, ons mee in haar wondere wereld van tips & tricks die het leven met deze aandoeningen makkelijker maken.
Naar Laure luisteren is alsof je naar een vriendin luistert. Ze stelt zich kwetsbaar op, giechelt af en toe en doet geen moeite haar brainfog te verbergen. Tegelijkertijd brengt ze haar verhaal met grote overtuigingskracht. Laure zegt dan ook een aantal keren nadrukkelijk: ‘ik ben geen arts, wat ik jullie vertel is mijn persoonlijke ervaring, het kan voor jullie anders zijn.’ Deze disclaimer zal niet onnodig blijken.
In de eerste en zesde aflevering geeft Laure handige badkamertips voor diegene die persoonlijke verzorging erg vermoeiend vinden. Met een hoop creativiteit en doorzettingsvermogen vindt ze voor elk probleem een oplossing. Haar logica is: als je op een dag maar energie hebt voor één of twee dingen, wil je die besteden aan leuke dingen. Dan kun je douchen en haren wassen maar beter zo energiezuinig mogelijk maken!
Drie afleveringen gaan over Post-Exertionele Malaise (PEM) en Postural Orthostatic Tachycardia Syndrome (POTS). Een PEM is de extreme vermoeidheid en het ziektegevoel nadat je over je grenzen bent gegaan. POTS is als je bij het opstaan een sterk verhoogde hartslag krijgt, daarbij duizelig wordt en in extreme gevallen zelfs flauwvalt. Laure legt de luisteraar haarfijn uit wat het verschil is tussen een PEM en een POTS flair, hoe je de signalen herkent en welke trucjes ze toepast om de impact ervan zo klein mogelijk te maken. Bij deze aflevering is haar disclaimer belangrijk, want ze spreekt met zoveel autoriteit over medische zaken dat je bijna vergeet dat hier een ervaringsdeskundige en geen wetenschapper aan het woord is. Dat gezegd hebbende zijn de meeste tips nuttig en kunnen weinig kwaad, al heb ik ze nog niet allemaal uitgeprobeerd (het zijn er ontzettend veel!).
In de laatste aflevering doet Laure uit de doeken hoeveel medicijnen ze slikt. Ook dat zijn er veel. Ze legt precies uit welke pil welk effect heeft. Die zelfverzekerdheid vond ik verbazingwekkend. Desondanks raadt haar arts haar aan een tijdje cold turkey te gaan: met alle medicatie stoppen. Dus voor wie denkt: die medicijnen wil ik ook, zou ik zeggen: volg je arts, niet de farmaceutische tips van een YouTuber, hoe sympathiek ze ook is.
Ondanks deze disclaimer vond ik de content interessant en bij vlagen ook ontroerend. De podcast is te beluisteren op Spotify/Apple Podcasts én te bekijken op YouTube. Als je fit genoeg bent om te kijken zou ik daarvoor kiezen, want zeker de badkamertips komen op beeld beter tot hun recht.